Tips

Voor goed onderhoud van uw witgoed

Tips voor uw wasmachine

Reinig de rubberen rand bij de deur met een sopje. Hardnekkig vuil kun je weghalen met een oude tandenborstel. Ga goed door alle gleufjes en kiertjes. Veeg alles na met een doek, zodat de viezigheid echt weg is uit het deurrubber.

Bij de meeste machines kun je deze helemaal uit de machine trekken. Spoel ‘m schoon onder de kraan. Vastgekoekte zeepresten kun je verwijderen met een tandenborstel. Maak ook de ruimte waar het wasmiddelbakje in zit schoon.

Het filter kun je het beste een aantal keer per jaar schoonmaken. Bij de meeste machines zit deze achter een klepje aan de voorzijde. Leg eerst een handdoek op de grond voordat je met het filter aan de slag gaat, er komt meestal nog wat water uitlopen. Draai het filter los en maak het schoon met een sopje en een zachte borstel.

Maak de hele machine schoon door een kookwas te draaien. Doe een schepje soda in het wasmiddelbakje en draai de machine op 90/95°C. Draai eventueel nog een tweede hete was met schoonmaakazijn om geurtjes te verwijderen. Je kunt ook een vaatwasblokje gebruiken om de machine schoon te maken.

  • Doe regelmatig een was op 90/95°C (ongeveer om de twee weken) om de machine schoon te houden en vetluis te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een handdoekenwas op de heetste stand zetten, zo hoef je geen lege machine te laten draaien.
  • Laat de deur van de machine na het wassen op een kiertje staan zodat de machine van binnen kan drogen.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel, dit heeft juist een averechts effect. Er blijven namelijk meer zeepresten in de machine achter.
  • Het regelmatig schoonmaken van de wasmachine zorgt ervoor dat-ie langer meegaat.

Vetluis ontstaat doordat zeepresten zich vermengen met huidschilfers, lichaamsvetten en haren. Dit is een broedplaats voor bacteriën. Bovendien wassen we tegenwoordig steeds meer op lage temperaturen, waar die bacteriën prima in overleven. Vetluis zit vaak in de hele machine, tot de slangen aan toe. Kijk maar eens in het rubber van de deur. Dat grijze  drapje? Dát is vetluis, waardoor je kleding niet echt schoon wordt en onfris ruikt.

Met deze tips voorkom  je vetluis en gaan  je kleren niet stinken:

  • Gebruik minder wasmiddel. Tegenwoordig is  wasmiddel veel geconcentreerder dus je hebt minder nodig. Draai  regelmatig een kookwas,  op 95 gr. Eén keer per kwartaal  is voldoende.
  • Regelmatig het wasmiddelbakje en de rubberen rand in de wastrommel  schoonmaken.
  • Deur van de wasmachine na het wassen altijd open staan om zo de trommel goed te laten drogen. Een vochtige omgeving is namelijk een ideale plek voor bacteriën en dat wil je juist voorkomen!

Tips voor uw droger

Maak na elke droogbeurt  pluizenfilter schoon,  dit voorkomt vervuiling van je droger.

Bij een condens droger dient u ook elke keer de condenswater opvangbak leeg te maken. Ook  is het reinigen van de condensator erg belangrijk. Doe dit daarom minstens eens per maand. Dit kan gewoon eenvoudig afspoelen onder de kraan.

Gebruik geen wasverzachter in uw wasmachine als u de was wilt drogen in de wasdroger. Wasverzachter is namelijk slecht voor de droger!
In een wasdroger zit een sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is. Wanneer u  wasverzachter gebruikt ontstaat er een vetlaagje op deze sensor, waardoor de droger niet meer goed kan meten of de was droog is. Op die manier kan de wasdroger onnodig lang blijven drogen, met mogelijk oververhitting tot gevolg. U kunt trommeldoekjes gebruiken als alternatief.

Energie besparen doet u door het wasgoed voordat u het in de droger doet eerst goed te centrifugeren. Dit versnelt het drogen en verkort de droogtijd.  Wasmachines verbruiken bij het centrifugeren namelijk minder energie dan drogers bij het drogen.

Zorg dat de lengte van de afvoerslang niet langer is dan 1,5 meter.

Wanneer de was ruikt als het uit de droger komt , dan kan het zijn dat uw wasgoed is gestikt in uw droger. Dit gebeurt doordat je de natte was al in de droger hebt gedaan maar deze nog niet heeft aangezet, of doordat de was nog niet volledig droog is na het draaien en deze vervolgens te lang in de droger laat liggen. De was ligt dan in een afgesloten ruimte en gaat stinken.

Het kan gaan schimmelen en daardoor komen er vieze geurtjes vrij. Die geur kan lang in de droger blijven hangen. 
Wat u dan heb beste kunt doen de trommel af nemen met een sopje van warm water met soda en daarna deze goed te drogen.  Leg vervolgens een kleine doek gedrenkt in azijn in de wasdroger en zet deze vervolgens aan. Het azijn zal de wasdroger van binnen schoonmaken en azijn werkt neutraliserend, dus zullen de vieze geurtjes verdwijnen.
Een stinkende wasdroger en was kunt u dus voorkomen door het juiste droog programma voor uw was te kiezen, te zorgen dat alle was goed droog wordt en geen natte/vochtige was in de droger te laten liggen.

Tips voor uw vaatwasser

  • Veeg met keukenpapier de etensresten weg, afspoelen is niet nodig.
  • Laat geen cocktailprikkers in de vaatwasser komen. Als deze in de pomp komen vast te zitten loopt de machine vast.
  • Zet de vuilste vaat op plaatsen die goed bereikbaar zijn voor de waterstralen uit de sproeiarmen.
  • Stapel geen kopjes e.d op elkaar
  • Laad de vaatwasmachine niet te vol.
  • Zet kopjes, glazen, schalen en dergelijke ondersteboven.
  • As in asbakken laat zich moeilijk wegspoelen in de vaatwasser en kan daarom neerslaan op uw vaat. Daarom is het beter om deze met de hand af te wassen.
  • Zet voorwerpen waar een randje aan zit scheef, zodat er geen water in blijft staan.
  • Plaats glazen zo, dat ze elkaar niet raken.
  • Zet pannen in het onderste rek, daar hebben de waterstralen de meeste kracht.
  • Plaats plastic bovenin, zodat het niet vervormt door de warmte onderin.
  • Zorg dat de sproeiarmen vrij kunnen draaien
  • Open de vaatwasmachine na zo’n 15 minuten als het programma afgelopen is. Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen. Maar als je hem te laat opent, condenseert het verdampte water weer op de vaat.
  • Maak het onderste rek van de afwasmachine eerst leeg zodat achtergebleven water niet op de droge vaat daaronder spettert.

Op veel producten staat of het vaatwasser bestendig is of niet vaak d.m.v. een icoontje.. Houd rekening met deze aanwijzingen om er zeker van te zijn dat het niet beschadigd in de vaatwasser. Wees extra alert op deze onderdelen:

  • Antiek: kwetsbaar servies, met name met decoratie, is niet bestand tegen de vaatwasser.
  • Houten onderdelen: bijvoorbeeld hout in vaatwerk, servies en bestek. Hout geeft vlekken op andere vaat. Daarbij splijt hout door de vocht- en temperatuurverschillen.
  • Kunststof: sommige kunststoffen zijn slecht bestand tegen heet water, waardoor het vervormt, verkleurt en/of scheurt.
  • Koper, tin, aluminium, zilver: vaat van deze materialen wordt aangetast in de vaatwasser.
  • As, kaarsvet, smeerolie en verf: Deze materialen zijn slecht voor de vaatwasser.
  • Emaille: dit is kwetsbaar voor verkleuring.
  • Opdruk: verflagen barsten en bladderen af.

De vaatwasser heeft wasmiddel, glansspoelmiddel en zout nodig voor een goed was- en droogresultaat en het onderhoud van de vaatwasser. Je kunt deze middelen los toevoegen of gecombineerd in een vaatwastablet.

Het los toevoegen van vaatwaspoeder heeft een aantal voordelen. Zo kun je gemakkelijker de dosering afstellen en is daardoor iets voordeliger in gebruik.

Een vaatwastablet is makkelijk, maar heeft een aantal nadelen. Zo zijn tabletten niet doseerbaar, maar ook niet altijd geschikt voor elk vaatwasprogramma. Daarbij is er verschil in vaatwastabletten die in een samengeperst oplosfolie zit of in een plasticje zit wat er wél afgehaald dient te worden.
Kalk in het water zorgt voor aanslag en daarom is gebruik van onthardingszout aan te bevelen als u vaatwasmiddel zonder zout gebruikt. Als u een alles-in-één tablet gebruikt hoeft u tot een waterhardheid van 21dH geen zout toe te voegen.

Gemiddeld kost een vaatwasbeurt met het hoofdprogramma zo’n €0,22. Dat lijkt weinig, maar over een jaar genomen, valt er toch best wat te besparen.

  • Voorspoelen is niet nodig, veeg met een stuk keukenrol wél de etensresten van het bord , uit de pannen en schalen.
  • Draai de vaatwasser als hij vol is. Zo maak je optimaal gebruik van water en energie.
  • Draai de vaatwasser op het nachttarief.

Hoewel je met een vaatwasser zeer zuinig kunt afwassen, is de handafwas gemiddeld genomen nog altijd iets zuiniger.

Je wilt zo lang mogelijk plezier van je vaatwasser en een frisse vaat. Daarom kun je het beste je regelmatig je vaatwasmachine schoon maken. Zo voorkom je dat hij gaat stinken of erger…

  • Draai regelmatig een volledig, heet wasprogramma. Dit voorkomt dat de boel gaat vervetten.
  • Maak de filters schoon. Dit voorkomt dat de boel gaat stinken en bevordert de was prestaties. Let op glassplinters, cocktailprikkers, eierschilfers die erin achter kunnen blijven.
  • Los een litermaat met warm water en soda op en giet dat in de filter opening, om achtergebleven vet en etensresten op te lossen.
  • Maak de sproeiarmen schoon. Deze kunnen soms gaan verstoppen. Prik de gaatjes van de sproeiarmen door met een saterpikker.
  • Maak het deurrubber schoon met warm water en eventueel een sopje van groene zeep.

Een probleem met je vaatwasser is erg vervelend. Gelukkig kun je zelf veel oplossen en is het niet altijd nodig een monteur in te schakelen.

Vaatwasser doet het niet

Blijft er water in de vaatwasser staan? Dan wordt de afvoerpomp mogelijk geblokkeerd. En als het vaatwasprogramma te lang blijft doorlopen, kan het helpen om de vaatwasser te resetten of een intensief wasprogramma te draaien.

Vaatwasser lekt

Lekt er water uit de vaatwasser? Dan kan het zijn dat een sproeiarm verstopt is of niet goed kan draaien waardoor er water tegen de deuropening wordt gespoten. Of het deurrubber is aangetast.

Vaatwasser wast of droogt niet goed

Het kan ook zijn dat je niet tevreden bent over de resultaten na een vaatwasbeurt. Wast de vaatwasser niet goed schoon, dan wordt mogelijk de sproeiarm geblokkeerd of is verstopt. Als de vaat niet goed droog is, dan kan het helpen om het glansspoelmiddel anders in te stellen.

Subtitel

Tips voor uw droger

Maak na elke droogbeurt  pluizenfilter schoon,  dit voorkomt vervuiling van je droger.

Bij een condens droger dient u ook elke keer de condenswater opvangbak leeg te maken. Ook  is het reinigen van de condensator erg belangrijk. Doe dit daarom minstens eens per maand. Dit kan gewoon eenvoudig afspoelen onder de kraan.

Gebruik geen wasverzachter in uw wasmachine als u de was wilt drogen in de wasdroger. Wasverzachter is namelijk slecht voor de droger!
In een wasdroger zit een sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is. Wanneer u  wasverzachter gebruikt ontstaat er een vetlaagje op deze sensor, waardoor de droger niet meer goed kan meten of de was droog is. Op die manier kan de wasdroger onnodig lang blijven drogen, met mogelijk oververhitting tot gevolg. U kunt trommeldoekjes gebruiken als alternatief.

Energie besparen doet u door het wasgoed voordat u het in de droger doet eerst goed te centrifugeren. Dit versnelt het drogen en verkort de droogtijd.  Wasmachines verbruiken bij het centrifugeren namelijk minder energie dan drogers bij het drogen.

Zorg dat de lengte van de afvoerslang niet langer is dan 1,5 meter.

Tips voor uw koelkast

Vervelende geurtjes kunt u verwijderen door gedurende enkele uurtjes een schaaltje met bakpoeder of zuiveringszout in de koeling te leggen.  ( zuiveringszout is te koop bij een betere drogist of apotheek)

U houdt uw koelkast fris door regelmatig deze schoon te maken met lauwwarm water met een scheutje azijn erin. Daarna afnemen met schoon water en nadrogen met een schone doek. Denk ook aan de rubbers , deze ook weer droog afnemen.
Gebruik nimmer scherpe voorwerpen in de rubbers of koelkast om beschadigingen te voorkomen.

  • Zet het apparaat op een vlakke vloer
  • Maak gebruik van de stelpootjes om deze waterpas te zetten
  • Houdt minimaal 30 cm afstand van warmtebronnen als gasstel of verwarming
  • Bij plaatsen van 2 koel-vries kasten naast elkaar dient u minimaal 3 cm afstand te houden
  • Laat het apparaat eerst 12 uur stáán  alvorens u de stekker erin doet. Dan de koel-vries kast nog eens 12 uur áán zetten vóórdat u deze vult. Zo kan deze eerst goed op temperatuur komen.
Snelle levering

Witgoed thuis bezorgd

Een uitgebreid assortiment

Gevuld met alleen kwaliteitsproducten

Altijd de beste machines

Niet altijd de laagste prijs, maar wel de beste machines

Wisselend en up-to-date assortiment

Wees er snel bij!

AANBIEDINGEN AEG drogers BESTEL NU !

Al onze witgoederen worden ingekocht bij onze bekende inkoopadressen,  die de machines nakijken, repareren  en testen. Vervolgens komen de tweedehands apparaten bij WGS Witgoed in de hal en worden deze opnieuw allemaal stuk voor stuk door ons getest. Alvorens ze schoongemaakt en gefotografeerd worden om op de webshop gezet te worden.
Dus eigenlijk wordt alles dubbel getest, waardoor wij ook kunnen garanderen dat u een werkende machine koopt, en mét garantie!

U koopt en krijgt daadwerkelijk het apparaat wat u ziet op de foto! Want elke machine heeft een eigen uniek artikel nummer!

WGS Witgoed = Sterk in Tweedehands.
Mogen wij ons best voor u doen?